Ode aan De Rotterdam
Het s.s. Rotterdam, als laatste en tevens grootste vlaggenschip ooit in Nederland gebouwd en meest prestigieuze schip in de rij van in Nederland gebouwde schepen, vormt een belangrijke afsluiting van de Nederlandse scheepvaartgeschiedenis. Met de terugkeer naar Rotterdam krijgt het zonder enige twijfel een prominente plek als Nederlands cultureel erfgoed en wellicht als 'varend' rijksmonument.
Het ontwerp van de schepen, gebouwd voor de Holland Amerika Lijn, was in handen van het architectenbureau Van Tienhoven. Dit bureau onderscheidde zich in hun benaderingswijze door de aan het bureau verbonden kunstenaars nauw bij het ontwerp te betrekken en de kunst op organische wijze op te nemen in het gehele ontwerp. Meer dan 11 op de uitvoering van kunst gerichte bedrijven, 9 (interieur)architecten en 34 (vrije) kunstenaars waren betrokken bij de bouw van het s.s. Rotterdam.
In de documentaire wordt de kunst op het schip als invalshoek gekozen.
Bij de restauratie van het stoomschip is de grootste zorg om met name de kunst en unieke binnenarchitectuur te behouden en straks alle aandacht te geven. Dat is waar dit schip zich, behalve met de enorme omvang, met name in onderscheidt. Zelfs in de uit ijs gesneden sculpturen, die een prominente plaats hadden temidden van de rijkelijk uitgestalde banketten, kwam de aandacht voor de kunst tot uiting.
Dat het schip bij velen tot de verbeelding spreekt blijkt iedere keer weer.
Bijvoorbeeld uit de grote publieke belangstelling wanneer in het verleden het schip, dat al geruime tijd niet meer onder Nederlandse vlag voer, in de Rotterdamse haven aanmeerde. Maar ook in de contacten die wij hebben over dit onderwerp, waarbij herinneringen naar boven komen over (emigratie)reizen naar Amerika op het s.s. Rotterdam.
De betekenis die het s.s. Rotterdam voor velen heeft is enorm.
Het schip zelf, maar ook alle herinneringen en beelden, zijn blijvende iconen geworden.
• Première 2008: Burgerzaal Stadhuis Rotterdam, inleiding door de burgemeester van Rotterdam, Ivo Opstelten
• Uitgezonden: AVRO Close Up, 16 november 2008, Ned. 2
• Opgenomen in de permanente expositie op het s.s. Rotterdam.
• Documentaire
• 52 minuten
• Opnamemateriaal: XDCAM / DVCAM
• Screening: DIGIBeta / DVD