Mijn Kamer is Mijn Beste Vriend
introcreditsstillsperslinkspreviewbestellen

Mijn Kamer is Mijn Beste Vriend is een documentaire over jonge minderjarige asielzoekers in Nederland. Jongeren met een verborgen verleden en onzekere toekomst, die plots opduiken in ons dagelijks leven en vrijwel onopgemerkt weer daaruit verdwijnen, terwijl wij nauwelijks besef hebben van hun 'staat van zijn'.

De documentaire is geïnspireerd op het 'Landkoffer project', een samenwerkingsverband tussen de Openbare Bibliotheek Amsterdam, de School der Poëzie en Kunstweb.
Het 'project Landkoffers', dat werd bekroond met de eerste prijs van de Evens Foundation voor het op duurzame wijze leveren van een bijdrage tot de Europese integratie en opbouw in intercultureel onderwijs en de Europese sociale integratie, vond zijn weg naar zes Europese landen en werd met groot succes uitgevoerd in de Pollsmoor jeugdgevangenis in Kaapstad, Zuid Afrika.
Tijdens het project, dat op scholen werd uitgevoerd, maakten jongeren een persoonlijk gedicht waarin zij hun dierbaarste herinnering verwoordden, in het Nederlands. Dit gedicht 'verpakten' zij in een kleine houten koffer, beschilderd en beplakt, soms met foto's of kleine voorwerpen, geïnspireerd op het gedicht.
Met de keus in de film voor de gedichten als invalshoek krijgt de kijker direct een blik in de 'binnenwereld' van de jongeren. Het contrast tussen enerzijds hun dagelijkse realiteit en anderzijds hun herinneringen aan een leven dat zij al geleefd hebben, opgeschreven in hun gedicht in een 'nieuwe taal', is vaak schrijnend en niet des kinds.
Zo wordt de positie van ontheemde jongeren op onverwachte en bijzondere wijze belicht en krijgt het woord dat op ieders lippen is vandaag-de-dag: 'inburgeren', een ontroerende, onverwachte dimensie.

• Première: 27e Nederlands Film Festival, 2007
• Uitgezonden: Regionale omroep RTV West, 2008
• Uitgezonden: NTR, Nederland 2, 2011
• Opgenomen in de permanente expositie Komen & Gaan, Museon, Den Haag

awards  OFFICIËLE SELECTIE: Debuutcompetitie Nederlands Film Festival 2007
awards  NOMINATIE: Beste documentaire SCENECS Film Festival 2009

• Documentaire
• 47 minuten
• Opnamemateriaal: XDCAM / DVCAM
• Screening: DIGIBeta / DVD

Copyrights © NGN produkties, 2007
ISAN 0000-0003-E3CD-0000-N-0000-0000-5