Voortgang
Sinds de plannen voor de video-documentaire in september 2000 vaste vorm aannamen, is er veel gebeurd.
Van de vijftig Nederlandse peuters en kleuters die als 'Gruppe Unbekannte Kinder' de transporten naar Bergen Belsen en Theresiënstadt overleefden, zijn inmiddels de namen en adressen van zo'n vijfentwintig personen bekend. De voormalige groepsleden zijn in vele gevallen blij met en enthousiast over het initiatief om een film te maken over hun ervaringen. Een aantal betrokkenen heeft inmiddels zelf het initiatief genomen zich te organiseren en door te zoeken naar lotgenoten. Een klein aantal heeft geen behoefte aan contact.
Zowel in Nederland als in het buitenland is de filmploeg bij Onbekende Kinderen te gast geweest. Acht personen die als kind deel uitmaakten van de groep van de Onbekende Kinderen werden voor de camera geïnterviewd. Met twee van hen reisde de filmploeg naar het voormalige concentratiekamp Bergen Belsen in Duitsland. Daar hadden zij een langdurig gesprek met Dr.Thomas Rahe, de directeur van de Gedenkstätte Bergen Belsen.
Ook werd er gefilmd tijdens de reünie die op 9 april 2000 georganiseerd was door en voor de Onbekende Kinderen. De bijeenkomst viel in twee dagdelen uiteen. 's Ochtends kwam iedereen bijeen in het Verzetsmuseum in Amsterdam. 's Middags was de groep te gast bij de familie Ehrlich in Amstelveen. In totaal waren er vijftien groepsleden aanwezig - sommigen met partner - om lotgenoten te leren kennen en ervaringen uit te wisselen. Vier groepsleden waren uit Israël overgekomen; de langste reis bleek echter door Chaja Verveer uit Houston ondernomen. Bijzonder was dat tijdens deze bijeenkomst twee voormalige begeleidsters van de kinderen hun herinneringen aan dit bijzondere kindertransport ophaalden: mevrouw E. Druijf-Van Loggem uit Doorn en mevrouw M. Adriaansz-Groen uit Bussum.
Na de afronding van de opnamen voor de documentaire zijn regisseur Annette Apon en editor Dorith Vinken in mei 2000 begonnen met de montage. In totaal werd bijna 27 uur video-materiaal verzameld. Componist Harry de Wit componeerde de muziek bij de documentaire.
Researcher en interviewer Daphne Meijer verzamelde tevens materiaal voor een boek over de Onbekende Kinderen.
In samenwerking met NGN produkties verscheen het boek-bij-de-film bij Mets & Schilt, Uitgevers & Distributeurs.
Tijdens de opening van de gelijknamige tentoonstelling in Herinneringscentrum Kamp Westerbork op 27 april 2001 werd het boek gepresenteerd.