Guitar Unbound
introcreditsstillsperslinkspreviewbestellen
Guitar Unboundontwerp VHS omslag: Rick Vermeulen - Inizio group =Hard Werken=

Guitar Unbound
"...uiteindelijk is het allemaal rock and roll..."

Een gitaarman: Zo mag je Gary Lucas noemen, maar niet in de traditionele zin. Voor hem is de gitaar een instrument van vlees en bloed, met een eigen wil, eeuwig veroordeeld tot de puberteit. Gary Lucas houdt er van met zijn gitaar door het hele muzikale spectrum te reizen.

"Het fysiek buigen van de snaren en de gitaar, daar houd ik van. Het is net als met agressie. Je voelt de levenskracht als je in dit ding knijpt. Misschien kan ik het vergelijken met toen ik klein was en een geweer had op zomerkamp. Ze ontdekten dat ik scherp kon zien en erg goed kon schieten. Het is hetzelfde gevoel, de trekker overhalen is net als trekken aan de snaren van een gitaar. Maar de gitaar is leuker, omdat je er geluid uithaalt dat je kunt beheersen, je kunt het vormen en boetseren zoals je wil. Een geweer doet alleen maar 'boem'".

In de jaren tachtig speelde Gary Lucas (Syracuse, New York, 1952) met Captain Beefheart's Magic Band. "Ik moest eerst een studie maken van zijn platen om te horen wat er precies gebeurde. Om de muziek van Beefheart te kunnen spelen moest ik mijn techniek totaal veranderen. Noten spelen met je linker hand en 'fingerpicking' met je rechter, waren noch in de blues, noch in de rock and roll, noch in de folk orthodoxe manieren van spelen. Het was buiten de geijkte paden, hij hield er van andere richtingen in te slaan".

Na zijn jaren met Beefheart, Don van Vliet, trad Gary Lucas solo op over de hele wereld, daarbij gebruik makend van verschillende gitaren en electronische apparatuur. Hij schreef een aantal nieuwe composities en variaties op bestaande stukken, geŻnspireerd door een groot aantal muzikale tradities, folk, blues, modern klassiek, populaire muziek uit de jaren vijftig en zestig en natuurlijk de rock and roll. Nu combineert hij zijn solowerk met zijn band Gods and Monsters.

Guitar Unbound schetst een portret van de gitaarartiest Gary Lucas. De basis van deze 'rockumentary' is een interview gevolgd door een optreden in De Binnenpret in Amsterdam, juni 1993. Het meeste historische materiaal is afkomstig uit zijn eigen archief.